22 decembrie 2006

Ghidul tabuurilor teatrale la DESANT


O serie de sase intalniri publice, care-si propun familiarizarea artistilor si a publicului cu o serie de teme si universuri umane absente pana acum din discursul teatral romanesc. Absenta de pe scena a minoritatilor etnice si sexuale, a unor medii sociale, situatii existentiale si tipuri umane echivaleaza, uneori, cu o slaba prezenta a acestora in imaginarul public, iar alteori, cu un dezinteres al artistilor fata de punctele nevralgice ale societatii catre care se adreseaza. Acestea – absenta si dezinteresul – sunt zonele asupra carora intentioneaza sa actioneze Ghidul tabuurilor teatrale, in sine o initiativa inter-disciplinara, dar care tinteste in primul rand la deschiderea unei viziuni teatrale.

Prima intalnire, programata pentru octombrie 2005, a avut ca punct de plecare cartea lui Eugen Istodor, Vietasii de pe Rahova (Polirom, 2005), iar ca tema, lumea criminalilor condamnati la inchisoare pe viata, utilizand, de asemenea, material documentar dintr-o cercetare asemanatoare, desfasurata in Penitenciarul din Craiova sub coordonarea lui C.C. Buricea Mlinarcic.

Mod de desfasurare: lecturi regizate de texte tematice, non-teatrale la origine – rezultate din cercetare sociala, antropologica, jurnalistica (socio-teatrala) directa - supuse unui tratament dramaturgic, prezentari de materiale audio si video, provenind din acelasi tip de cercetare, urmate de discutii intre public si invitati (specialisti in aria de cercetare tematica si artisti).

Niciun comentariu: