18 decembrie 2006

ce inseamna DESANT?

T E A T R U L D E S A N T

- spatiu teatral creat de Asociatia PERSONA -
- educatie creativa, interventie sociala, dramaturgie noua -


Lansarea oficiala a spatiului a avut loc pe 10 august 2005

Desant promoveaza:
- educatia creativa prin teatru - programe educationale;
- dramaturgia noua româneasca;
- teatrul de interventie sociala;
- productia de film independent;


Membrii Desant:
- actori, regizori, dramaturgi, traducatori, sociologi, manageri culturali.


Misiunea Desant:
- identificarea unor forme alternative de educatie creativa prin teatru (ateliere, interventii punctuale, programe pe termen mediu pentru dezvoltarea unui corp de experti şi profesionisti in mediul artistic);
- abordarea onesta a unor teme tabu ale societatii romanesti prin metodele teatrului - interventie: violenta cotidiana, problemele tinerilor si ale adolescentilor, categoriile sociale defavorizate, cenzura;
- introducerea unor noi metodologii de lucru atat pentru promovarea dramaturgiei noi, cat si pentru prezentarea unor spectacole neconventionale de teatru documentar.



Spatiul DESANT:
- contribuie - incet dar temeinic - la schimbarile care au loc pe scena culturala si la reforma culturii romanesti
- sprijina productiile teatrului si filmului independent si schimburile artistice
- promoveaza noua dramaturgie romaneasca


Educatia creativa este una dintre activitatile majore prin care :
- se identifica forme alternative de atragere si dezvoltare a unei audiente potentiale (ateliere, interventii tematice);
- se abordeaza prin metode de interventie teatrala teme tabu in Romania de astazi: violenta cotidiana, problemele specifice adolescentilor si tinerilor, grupuri sociale defavorizate, cenzura;
- se identifica metode noi de promovare ale spectacolelor neconventionale de teatru documentar.



DESANT e un spatiu deschis productiilor rezultate din proiecte de cercetare

- activitatile cu orientare media, care prezinta materiale de teatru filmate si materiale video care prezinta si promoveaza in acelasi timp activitatea Teatrului Desant.
- in programul teatrului se regasesc intalniri si dezbateri publice care au drept subiect supravietuirea artistica in societate a creatorilor de teatru, film, literatura.
- DEsantZBATERI = dezbateri publice; ele nu privesc numai lumea restransa a creatorilor independenti, ci si legatura nemijlocita cu societatea civila.

Care sunt mijloacele prin care artistul poate ajunge la publicul tinta, care este limita ce nu trebuie depasita atunci cand vorbim despre un compromis, comunicarea sau noncomunicarea la nivelul lumii artistice, arta de a sti sau a nu sti sa promovezi un eveniment. Care este locul artistului in societatea civila si ce rol poate juca el, sunt intrebari la care vrem sa cautam impreuna raspunsuri.
Acest proiect a luat nastere din nevoia reala de comunicare, sustinere si promovare pe care o au toti artistii romani din acest moment.

Niciun comentariu: